Anyatermészet: A közösségi erő – Fókuszcsoportos kutatások és mélyinterjú

Szerző: | máj 16, 2024 | #anyaság | 0 hozzászólás

Az „Anyatermészet: A közösségi erő” projekt részeként két fókuszcsoportos kutatás és egy mélyinterjú került megszervezésre, amelyek célja az volt, hogy jobban megértsük az anyákkal foglalkozó szakemberek és a MoNa közösség tagjainak igényeit és elvárásait. Az eredmények fontos visszajelzést nyújtottak számunkra, hogy hogyan tudjuk továbbfejleszteni tevékenységeinket és hatékonyabban támogatni a közösséget.

A Kutatások célja

A fókuszcsoportos kutatások és a mélyinterjúk során az anyákkal foglalkozó szakemberek és a MoNa közösség tagjai osztották meg velünk tapasztalataikat és javaslataikat. A beszélgetések célja az volt, hogy feltérképezzük, mire van szükségük a résztvevőknek, milyen módon tudja őket segíteni a szervezet, és hogy mi volt jó az eddigi tevékenységeinkben, illetve mit szeretnének a jövőben.

Fókuszcsoportos kutatások

A két fókuszcsoportos kutatás során a résztvevők számos értékes meglátást és visszajelzést osztottak meg. Kiderült, hogy a közösségi támogatás és a tapasztalatok megosztása rendkívül fontos az anyák számára. A résztvevők különösen értékelték az eddigi online női köröket és tematikus beszélgetéseket, amelyek lehetőséget adtak a kapcsolódásra és a közös tanulásra. Az interjúalanyok elmondták, hogy szükségük van további személyes találkozókra, workshopokra és képzésekre, amelyek segítik őket a mindennapi kihívások kezelésében. Külön kiemelték a programok időbeliségének kihívását, hogy mennyire nehéz megtalálni a megfelelő időpontot az anyák számára. Az időszegénység nagyon erősen jelenvan a nők életében, így végülis csak nagyon kevés blokk van szabadon, kisbabásoknál délelőtt és az alvásidők, de nagyobb gyerekek mellett a nők dolgoznak és aztán a gyerekeket hozzák-viszik, majd vacsora és fektetés, így végülis semmikor nincs szabad kapacitásuk önmagukra.

Eredmények és jövőbeli irányok

Az összegyűjtött információk alapján és a tervezett kérdőíves kutatás alapján egy összegzést fogunk készíteni, amelyet nyilvánosságra hozunk, tervezetten az év végén.

A Projekt háttere

Az „Anyatermészet: A közösségi erő” projekt a Stronger Roots pályázat keretében valósult meg, és célja, hogy összefoglalja és közkinccsé tegye a MoNa közösség eddigi eredményeit. A projekt során szervezetfejlesztésre, tervezésre, stratégiára és közös munkára kaptunk támogatást. A 18 hónapos projekt alatt különböző módon kapcsolódhatunk, mind online, mind személyes találkozók során.

Kapcsolódj Hozzánk!

Ha kisgyerekes és 40+-os, valamint kevesebb lehetőséggel rendelkező anyákkal foglalkozol, írj nekünk, hogy be tudjunk vonni a kutatási munkákba! Ha úgy érzed, ez a te témád, és szívesen bekapcsolódnál a kutatásba, szervezésbe vagy kommunikációba, nagy örömmel várunk! Írj a hello@anyatermeszet.hu e-mail címre.

Összegzés

Az „Anyatermészet: A közösségi erő” projekt keretében végzett kutatások és interjúk segítettek megérteni, hogyan tudjuk még hatékonyabban támogatni az anyák közösségét. Az eredmények alapján folytatjuk a munkát, hogy még jobban igazodjunk a közösség igényeihez és tovább fejlesszük tevékenységeinket. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a kutatásban és hozzájárult ahhoz, hogy közösségünk még erősebbé váljon.