Bátor nők Boszniában

Szerző: | márc 27, 2023 | #anyaság, #empowerment, #közösség, #nemzetköziprojekt | 0 hozzászólás

Mire képesek a nők, anyák a túlélésért?
A délszláv háború után ott maradtak a falvak, városok lebombázva, szétverve, áram és víz nélkül. És nők, anyák gyerekekkel gyászban, traumában, fájdalomban. Egy összedöntött országban.
A háború után a nők összefogtak és vettek egy fóliasátrat. Aztán még egyet és adományt kértek még egyre. paprikát ültettek és ájvárt gyártottak. A női közösségek, anyaközösségekben a saját konyhájukban főzték az ájvárt, míg a gyerekek játszottak. Aztán együtt lett közös konyhájuk és ma már catering céget vezetnek. Mások szamarat szereztek és szamártejből krémeket készítettek, ma már szamárfarmjuk van.
A háború után a nők, anyák összefogtak és újjáépítették az országot.
Nem egy ilyen példát láttunk, hanem sokat!
Senadát és Hasnát még be fogjuk mutatni neked, mert az ő történetük nem maradhat ismeretlenül!

De most kicsit arról, mi miért jártunk ott.

Több mint 25 nő várt minket, mind, egytől egyig fantasztikusak!
Azért voltak a kétalkalmas képzéssorozaton, hogy tanuljanak tőlünk, nemzetközi képzőktől. Nők, akik között voltak analfabéták is és olyanok, akik éppenhogy kijárták az általános iskolát, nők, akik megélték a háború borzalmait, akik elvesztettek fontos embereket, akik magukba zártak, miközben továbbmentek, akik újraindultak és újjáépítettek.
A képzéssorzat célja az volt, hogy tanuljanak. De közben mi tanulhattunk tőlük.

V4 támogatott projekt: Bátor nők, ellenálló közösséget építenek
Bosznia Hercegovina, 2022-2023
Partnerországok: Csehország, Szlovákia, Magyarország
Cél: női közösségek, társadalmi vállalkozások fejlesztése
2 alkalmas élő tréningsorozat és online mentorálása a női közösségek, vállalkozások fejlesztő projektjeinek.

Dömösi Emese, a MoNa egyesület elnöke a Mother Center nemzetközi nagysikerű anyák, alulról építkező közösségi modellét mutatta be és a legújabb szervezetfejlesztési, közösségfejlesztési eszközt, a Clara-t. Baranyai Liza, a MoNa egyesület ügyvezetője, nemzetközi adományszervezési szakértő pedig a pénzügyi, emberi és környezeti fenntarthatóságról tartott workshopot.
Helyszín: Zavidovici

Nézd meg a FB-on a videónaplónkat is és a képeket. Egy szamárfarmot is meglátogattunk, ahol a szamártejből szappant, tusfürdőt és krémet készítenek a nők.

#empowerment #mothercenters #anyák