MoNa Hálózat

mert együtt többek vagyunk

Szeretnél kapcsolódni más nőkkel, női vállalkozókkal, anyavállalkozókkal, női segítő szakmabeliekkel? Érdekelnek az anyakörök világszerte?

Egyesületünk felvállalt szerepe, hogy összekösse a női és anyaközösségeket, nőket,  anyákat segítő szakembereket egymással Magyarországon és nemzetközi szinten, hogy segítsük, támogassuk egymást!

országban partnerekkel

szakmai tapasztalattal

nemzetközi projektben

év alatt

Mindezt hogyan?

A MINE, MotherCenters International Network for Empowerment nemzetközi hálózat tagjaként és nemzetközi projekteken keresztül keressük a lehetőségét tapasztalatcserének.

A Hálózat tagjaként lehetőséged van részt venni a hazai és nemzetközi programokon, találkozókon, ismeredni, egymástól tanulni.

Országok, ahol partnereink vannak

Anyaközösségek, női közösségek

 

Anglia                                    Bosznia Herczegovina
Csehország                           Hollandia
Németország                       Olaszország
Spanyolország                     Szerbia
Szlovénia                              Szlovákia

 

Pillants bele a nemzetközi projektekbe!

Nézd meg a videónaplóinkat

Itt találod azokat a nemzetközi és hazai projekteket, amelyekben benne vagyunk és voltunk, valamint partnereinket, akikkel egymást kölcsönösen támogatjuk. Ha úgy érzed a te projektedben,  vállalkozásodban, szervezetedben is értékes lenne egy partnereség a MoNa Egyesülettel, írj nekünk! (hello@anyateremeszet.hu)

Építsünk hidakat!

Nemzetközi hálózatosodási Projekt

MINE MotherCenters International Network for Empowerment, támogatja: Baden-Württemberg

 

Egyesületünk a nemzetközi MINE hálózat tagja, amely az Építsünk hidakat! projektet menedzseli. A projekten belül lehetőségünk volt több online eseményen is részt venni és összegyűjteni, megosztani és megismerni az anyaközösségek sikereit és legjobb gyakorlatait.

2022. novemberében a stuttgarti Mütterzentrum Süd anyaközösséget is meglátogattuk. Pillants bele ebbe a fantasztikus közösségbe a videónaplóinkon keresztül. FB videónapló1, FB videónapló2

Tudj meg többet a projektről vagy nézd meg a korábbi online eseményeket a MINE honlapján.

 

 

Bátor nők ellenálló közösséget építenek

V4 projekt Bosznia Hercegovinában

 

A háború utáni Boszniában a nők példamutató módon kezdték újra a közösséget, az életet, társadalmi vállalkozásokat, munkahelyeket létrehozva. Ezt a folyamatot folytatandó módon az anyaközösségek, női vállalkozások indításáról, működtetéséről és  fenntarthatóságáról tartunk skillshare-t, képzéseket a V4 projekt keretében Zavidovici-ben.
Az első képzés után egy hónappal már meg is alakult az első Mother Center, anyaközösségre élülő társulás!
Partnereink: szlovák, cseh és bosnyák közösségek.

Nézd meg a FB-on a videónaplónkat és a képeket. Egy szamárfarmot is meglátogattunk, ahol a szamártejből szappant, tusfürdőt és krémet készítenek a nők.

Anyaközösségek találkozója Prága

2022. május 14-18

 

Fantasztikus nőkkel találkozhattunk a csodás Prágában, ahol szlovák, szlovén, cseh, szerb, bosnyák, német anyaközösségek képviselőivel, osztottuk meg tapasztalatainkat, beszélgettünk sikerekről, kihívásokról.  Áttekintettük az anyaközösségek (Mother Centers) történetét, amely közvetlen a nők jogaiért való küzdelem nyomában jelentek meg Nyugat-Európában a 70-es években. Azóta mit értünk el, hol és hogyan? Van olyan ország, ahol még a koncepciót sem ismerik (nálunk sem nagyon), és van olyan hely, ahol több, mint 250 anyaközösség él, virágzik, finanszírozása az állami költségvetésbe van kódolva.
Hogy mindezt hogyan? Arról szól ez a projekt, és a többi is, amelyekről még hírt adunk.

 

Pályázati felhívás

MoNa Ukrajnáért – Anyáktól anyáknak
Ukrán anyák támogatására létrejött közösségi pályázat

 

Nagy örömmel adjuk hírül, hogy 17,000 eurónyi támogatást kaptunk, amit  szeretnénk szétosztani olyan magyar anyaközösségeknek, női közösségeknek, akik az ukrán menekült anyákon, nőkön segítenének.
Online tájékoztató: április 11. 15:00-16:00

Anyakör Bácskatopolyán 

Elvonulás az erdőben (2022. április)

 

A helyi nagycsaládosok egyesületével együtt egy fantasztikus hétvégét töltöttünk Bácskatopolyán a Művésztelepen, ahol csodálatos környezetben, tó mellett, erdőben, fantasztikus nőkkel kapcsolódtunk egymáshoz, önmagunkhoz és a természethez.
Jövőre, 2023 tavaszán, újra ugyanitt!

 

Cseh anyaközösségek látogatása

Erasmus+ Tanulmányút

 

2022 májusában újra útnak indulunk, hogy meglátogassuk a híressé vált cseh anyaközösségeket, ők magunk Mother Center-eknek nevezik magukat, ami leginkább az alulól építekező, önszerveződő anyaközösségeket jelenti. Csehországban több mint 250 ! ilyen közösség van, ahol nők, anyák egymást támogatva találkoznak, időt töltenek egymással, támogatják egymást, énidőt dedikálnak maguknak. Hogyan csinálják? Hogyan tettek szert helyszínekre, hogyan alkottak közösséget, hogyan adták a stafétabotot a friss anyáknak, hogyan motiválják egymást, hogyan rendezték be a gyereksarkot, hogyan maradtak talpon a covid idején? Minden kérdésre fény derül májusban!
Videónaplónkkal visszatérünk hamarosan!

Let’s bridge together!

Nemzetközi projekt anyaközösségek tudásmegosztásáról

 

Hidakat építünk. Közösségeket és a közösségek között átjárókat, támaszokat, hidakat. A Bridges projekt erről szól. A MoNa női közösség, tér, a MINE nemzetközi anyaközösségek tagja. Így az országokon átívelve, kultúrákon át, nyelveken át hidakat építünk. Közénk és a közösségeink köze.

A Bridges a MINE 2 éves projektje, amiben egyesületünk jelentős szerepet játszik. Amelyben megmutathatjuk magunk, amelyben kapcsolódhatunk.
Ha van női köröd, anyaközösséged, csatlakozz te is!

A projekt során havonta online találkozókon szedjük össze tudásunk, tapasztalatunk, hogy támogassuk, segítsük egymást a közösségépítésben. Júniusban pedig Budapesten személyesen is találkozunk. Anyaközösségek vezetői, önkéntesei, Argentínától Kenyáig, Berlintől Kiszomborig.
Tarts te is velünk!

A MINE nemzetközi közösség, több mint 20 ország 1,000+anyakörei, 20 éve alatt. Csatlakozz te is! Írj a hello@anyatermeszet.hu-ra

Anyaközösségek Közép-Európában

Körútunk során Szlovákiába, Szerbiába, Csehországba és Boszniába látogatunk el (2021-2022)

 

Egy projekt keretében meglátogathatjuk a közelünkben lévő anyaközösségeket, anyaközpontokat és bepillantást nyerhetünk a működésükről, fejlődésükről, programjaikról.

2021 augusztus végén Szlovákiában voltunk és több alulról szerveződő anyaközösséget is meglátogattunk, ezeket videónaplónkban be is mutattuk!
2021 szeptemberében Boszniában folytatódik a körút, majd Szerbiába utazunk, ahol roma nők által létrehozott és fenntartott közel 100 fős anyaközösségbe látogatunk el.
Ha kíváncsi vagy hogyan töltődnek fel az anyák a környező országokban, hogyan hoztak létre és tartanak fenn anyaközösségeket, akkor kövesd az utak videónaplóit a Facebook-on!

Szeretettel az életbe

Visegrádi Alap Nemzetközi Pályázat
2021. Január – 2021. Június

  • A programban támogatója: Visegrádi Alap
  • Időtartam: 2021.1.18 – 2021.6.6
  • Fókusz: Társadalmi fejlődés, jobb regionális politika, valamint a demográfiai és társadalmi tevékenységekkel kapcsolatos politika

A nők gondozása a szülés előtti és a szülés utáni időszakban a V4 országokbanAz anyaközpontok anyákkal, gyermekekkel és 0–6 éves kisgyermekes családokkal dolgoznak. A nők velük veszik fel a kapcsolatot a várandósság alatt, akik számára szülésfelkészítő tanfolyamokat szerveznek, valamint támogatják a szoptatást és a gyermekgondozást. Nincs azonban elég oktató, aki ezeket a tanfolyamokat vezesse.

Az egészségügyi személyzet orvosi szakértelmet nyújt a várandósgondozás során. Tapasztalataink szerint az orvosi személyzet nem tud tanfolyamokat lebonyolítani, mert kevés a szülésznő, és még nem képesek várandós nőkkel dolgozni szabadidejükben. Egy másik probléma a szülés utáni körülbelül 6 hónapon belüli szülés utáni gondozásban van, amelyre a hathetes ellátás rendszeres ellenőrzésén kívül senki sem figyel. A szülés utáni időszakban a nő teste és a pszichéje érzékenyebb, amelyeket biztonságos környezetben folytatott beszélgetésekkel lehet megakadályozni, egy önsegítő csoport segítségével, amelyet egy képzett anyaközpont-vezető vezet. És itt van két fő akadály:

  1. Ezen erőforrások hiánya nem teszi lehetővé számunkra, hogy ezeket a csoportokat kellő számban vezessük.
  2. Az egészségügyi személyzet véleménye erről a segítségről nagyon eltérő, gyakran szakértelmet igényel, de ők maguk nem tudják biztosítani. Csak szerény információval rendelkezünk magyar, cseh és lengyel kollégáink tevékenységéről, és többet akarunk tudni arról, hogyan működnek a várandós nőkkel, milyen az iskolai végzettségük, hogyan szereznek erőforrásokat (idő, emberek, tér), milyen problémákkal foglalkozn

 

Mother Centers International Network for Empowerment (MINE)

Egyesületünk tagja a nemzetközi anyaközpontok hálózatának, amely felkarolja és kapcsolatot épít ki az alulról szerveződő, nőket, anyákat segítő csoportoknak világszerte. A szervezetnek több mint 1,000 tagja van 20 országban.
Dömösi Emese, a MotherNature-Anyatermészet Egyesület elnöke a MINE nemzetközi hálózatban elnökségi tag jópár éve.
A MINE hálózattal közös progamokat is szervezünk, tavaly a budapesti találkozójukon a MotherNature kártyákat és a hozzá tartozó módszertant mutattuk be, idén Baranyai Liza, nonprofit adományszervezési szakértő (a MotherNature  Egyesület ügyvivője) tartott fundraising akadémiát a hálózat tagjainak.

Anyaközösséget, anyaklubot, anyák támogatására szerveződve közösségben dolgoztok? A MINE várja szeretettel az új tagokat!
https://minemothercenters.org/

Mother Nature Nemzetközi Projekt

Erasmus+ Stratégiai Partnerség – Európai Bizottság által támogatott projekt 2017 – 2020.

 

A Mother Nature projekt hét európai szervezet között létrejött együttműködés, melyben minden szervezet a saját specifikus tudását és szakmai tapasztalatát adja a közös módszertanunkhoz: természetalapú módszereket, pszichológiai tanácsadást, a közösségi munka és a permakultúra módszereit, valamint művészeti tanulási módszereket. A projekt időszak 2017 novemberétől 2020 februárjáig tartott, melynek keretében két nemzetközi kurzust vezettünk le anyáknak és segítő szakembereknek, kidolgoztuk és megjelentettük az AnyaTermészet kártyacsomagot és kézikönyvet, valamint kidolgoztuk és közel 100 nő részvételével teszteltük az “Anya Útja” önismereti kurzust.

A projekt mentén organikusan alakult ki egy nemzetközi méretű hálózat, melyben anyák és anyákat támogató segítők tudják egymással megosztani tapasztalataikat. A projekt országai: Magyarország, Anglia, Szlovénia, Olaszország, Németország.
A projekt vége után Magyarországon megalakult a MotherNature-Anyatermészet Egyesület, amely felvállalt célja, hogy továbbvigye a projekt céljait, szellemiségét és a nemzetközi közösséget.
A projekt megvalósulásához köszönet az Európai Bizottság Erasmus+ programjának. A nemzetközi projekt honlapját több nyelven itt találjátok: https://mothernatureproject.org/