MoNa Hálózat

mert együtt többek vagyunk

Szeretnél kapcsolódni más anyavállalkozókkal, női segítő szakmabeliekkel? Érdekelnek az anyakörök világszerte?
Egyesületünk felvállalt szerepe, hogy összekösse az anyaközösségeket, anyákat segítő szakembereket egymással Magyarországon és nemzetközi szinten, hogy segítsük, támogassuk egymást!

Mindezt hogyan?

A MINE, MotherCenters International Network for Empowerment nemzetközi hálózat tagjaként és nemzetközi projekteken keresztül keressük a lehetőségét tapasztalatcserének.

A Hálózat tagjaként lehetőséged van részt venni a hazai és nemzetközi programokon, találkozókon, ismeredni, egymástól tanulni.

MoNa Hálózati Tagok

Kik a MoNa magyar tagjai?

 

A legkülönbözőbb szakmákat művelő nők, akik leginkább nőket, anyákat segítő szakemberek, van köztük dúla, hordozási tanácsadó, coach,  női körök és anyakörök vezetője, jógatanár, irodalomterapeauta, de webdesigner is.

Ismerd meg a MoNa Hálózati tagokat!

 • Kapcsolódási lehetőséget más anyaközösségekkel, anyákkal foglalkozó szakemberekkel
 • Az anyatermeszet honlapon és a Facebook csoportban való megjelenést
 • 15%-os kedvezményt MoNa kártyákra és képzésekre
 • Más MoNa tagok által kínált kedvezményeket
 • Nemzetközi projektekben való részvételt, nemzetközi kapcsolódásokat, utazásokat, workshopokat
 • Megjelenési lehetőséget nemzetközi területen, szakmai ismertséget

Pillants bele a nemzetközi projektekbe!

Nézd meg a videónaplóinkat

Itt találod azokat a nemzetközi és hazai projekteket, amelyekben benne vagyunk és voltunk, valamint partnereinket, akikkel egymást kölcsönösen támogatjuk. Ha úgy érzed a te projektedben,  vállalkozásodban, szervezetedben is értékes lenne egy partnereség a MoNa Egyesülettel, írj nekünk!

Anyaközösségek Közép-Európában

Körútunk során Szlovákiába, Szerbiába, Csehországba és Boszniába látogatunk el (2021-2022)

 

Egy projekt keretében meglátogathatjuk a közelünkben lévő anyaközösségeket, anyaközpontokat és bepillantást nyerhetünk a működésükről, fejlődésükről, programjaikról.

2021 augusztus végén Szlovákiában voltunk és több alulról szerveződő anyaközösséget is meglátogattunk, ezeket videónaplónkban be is mutattuk!
2021 szeptemberében Boszniában folytatódik a körút, majd Szerbiába utazunk, ahol roma nők által létrehozott és fenntartott közel 100 fős anyaközösségbe látogatunk el.
Ha kíváncsi vagy hogyan töltődnek fel az anyák a környező országokban, hogyan hoztak létre és tartanak fenn anyaközösségeket, akkor kövesd az utak videónaplóit a Facebook-on!

Szeretettel az életbe

Visegrádi Alap Nemzetközi Pályázat
2021. Január – 2021. Június

 • A programban támogatója: Visegrádi Alap
 • Időtartam: 2021.1.18 – 2021.6.6
 • Fókusz: Társadalmi fejlődés, jobb regionális politika, valamint a demográfiai és társadalmi tevékenységekkel kapcsolatos politika

A nők gondozása a szülés előtti és a szülés utáni időszakban a V4 országokbanAz anyaközpontok anyákkal, gyermekekkel és 0–6 éves kisgyermekes családokkal dolgoznak. A nők velük veszik fel a kapcsolatot a várandósság alatt, akik számára szülésfelkészítő tanfolyamokat szerveznek, valamint támogatják a szoptatást és a gyermekgondozást. Nincs azonban elég oktató, aki ezeket a tanfolyamokat vezesse.

Az egészségügyi személyzet orvosi szakértelmet nyújt a várandósgondozás során. Tapasztalataink szerint az orvosi személyzet nem tud tanfolyamokat lebonyolítani, mert kevés a szülésznő, és még nem képesek várandós nőkkel dolgozni szabadidejükben. Egy másik probléma a szülés utáni körülbelül 6 hónapon belüli szülés utáni gondozásban van, amelyre a hathetes ellátás rendszeres ellenőrzésén kívül senki sem figyel. A szülés utáni időszakban a nő teste és a pszichéje érzékenyebb, amelyeket biztonságos környezetben folytatott beszélgetésekkel lehet megakadályozni, egy önsegítő csoport segítségével, amelyet egy képzett anyaközpont-vezető vezet. És itt van két fő akadály:

 1. Ezen erőforrások hiánya nem teszi lehetővé számunkra, hogy ezeket a csoportokat kellő számban vezessük.
 2. Az egészségügyi személyzet véleménye erről a segítségről nagyon eltérő, gyakran szakértelmet igényel, de ők maguk nem tudják biztosítani. Csak szerény információval rendelkezünk magyar, cseh és lengyel kollégáink tevékenységéről, és többet akarunk tudni arról, hogyan működnek a várandós nőkkel, milyen az iskolai végzettségük, hogyan szereznek erőforrásokat (idő, emberek, tér), milyen problémákkal foglalkozn

 

Mother Centers International Network for Empowerment (MINE)

Egyesületünk tagja a nemzetközi anyaközpontok hálózatának, amely felkarolja és kapcsolatot épít ki az alulról szerveződő, nőket, anyákat segítő csoportoknak világszerte. A szervezetnek több mint 1,000 tagja van 20 országban.
Dömösi Emese, a MotherNature-Anyatermészet Egyesület elnöke a MINE nemzetközi hálózatban elnökségi tag jópár éve.
A MINE hálózattal közös progamokat is szervezünk, tavaly a budapesti találkozójukon a MotherNature kártyákat és a hozzá tartozó módszertant mutattuk be, idén Baranyai Liza, nonprofit adományszervezési szakértő (a MotherNature  Egyesület ügyvivője) tartott fundraising akadémiát a hálózat tagjainak.

Anyaközösséget, anyaklubot, anyák támogatására szerveződve közösségben dolgoztok? A MINE várja szeretettel az új tagokat!
https://minemothercenters.org/

Mother Nature Nemzetközi Projekt

Erasmus+ Stratégiai Partnerség – Európai Bizottság által támogatott projekt 2017 – 2020.

 

A Mother Nature projekt hét európai szervezet között létrejött együttműködés, melyben minden szervezet a saját specifikus tudását és szakmai tapasztalatát adja a közös módszertanunkhoz: természetalapú módszereket, pszichológiai tanácsadást, a közösségi munka és a permakultúra módszereit, valamint művészeti tanulási módszereket. A projekt időszak 2017 novemberétől 2020 februárjáig tartott, melynek keretében két nemzetközi kurzust vezettünk le anyáknak és segítő szakembereknek, kidolgoztuk és megjelentettük az AnyaTermészet kártyacsomagot és kézikönyvet, valamint kidolgoztuk és közel 100 nő részvételével teszteltük az “Anya Útja” önismereti kurzust.

A projekt mentén organikusan alakult ki egy nemzetközi méretű hálózat, melyben anyák és anyákat támogató segítők tudják egymással megosztani tapasztalataikat. A projekt országai: Magyarország, Anglia, Szlovénia, Olaszország, Németország.
A projekt vége után Magyarországon megalakult a MotherNature-Anyatermészet Egyesület, amely felvállalt célja, hogy továbbvigye a projekt céljait, szellemiségét és a nemzetközi közösséget.
A projekt megvalósulásához köszönet az Európai Bizottság Erasmus+ programjának. A nemzetközi projekt honlapját több nyelven itt találjátok: https://mothernatureproject.org/