Nők és a pénz

Szerző: | júl 6, 2023 | #anyaság | 0 hozzászólás

A civil szektorban dolgozom már húsz éve, ebből tíz évet külföldön, ahol tényleg egy szektor a civil… Itthon még messze vagyunk attól, mint ami Nyugat-Európában, USÁ-ban vagy akár Ázsiában is van.
Itthon még mindig tele „álmodókkal”. Akik álmodnak és tesznek is. Létrehoznak valamit, valami fontosat a nem létezőből.
Leginkább olyan nőkkel, akik érintettek, megérintette őket egy téma, és az összes idejüket arra fordítják, hogy gyereknevelés, háztartás, karrier mellett megváltoztassák a világot. Valami jobbá…
A magyar civil szektor tele van nőkkel. Fantasztikus, erejüket megfeszítve világokat megváltó nőkkel.
És így tele van női témákkal.
Például a pénzhez való viszonyunkkal.

Adományszervezési tanácsadóként dolgozom húsz éve. Stratégiai tanácsadást végzek, és emellett mindenféle gyakorlatit is. De ami a legfontosabb, hogy igyekszem kívülről rávilágítani olyan kihívásokra, mint a pénzhez való viszonyunk. Mivel dolgoztam a világ több földrészén, különböző kultúrákban, többféle perspektívába tudom helyezni ezt a kérdést.
Nem mintha nem lenne mindenhol kihívás a nőknek a pénz… sőt!
A kiszolgáltatottságunk, a patriarchális rendszerben való végtelen igyekezetünk, hogy megtaláljuk a helyünket és ott is helyt álljunk, mindenkinek óriási kihívás.
És meg is felelünk… mégis.
Mindenhol dilemma, hogy mi is a viszonya a nőnek a pénzzel. Egyben a kapitalista rendszerrel, a férfi-álommal, a lineáris világgal, a 8-4-ig munkával, amikor a munkahelyen nem lehetünk anyák és nők, ahol csak munkatársak lehetünk.
Mind szenvedünk ebben, de nem ismerünk más. A pénz egy borz, egy idegen, egy vadállat, amire tudjuk, hogy szükség van és igyekszünk, nagyon igyekszünk , hogy jóban legyünk vele… mégis.

„Nekem nem megy ez a pénz dolog”… „Nekem nem fontos a pénz”… „Nekem fontosabbak az emberek.” „Én nem a pénzért csinálom”…
Hányszor hallottam ezt?

Adományszervezési tanácsadóként a civil szervezetek akkor keresnek meg, amikor már nincs pénz. Kérik, hogy segítsek, hogy legyen. Én leginkább mégsem a pénzről beszélek. A bőségről beszélek, a kapcsolatokról, az emberekről.
A pénz egy eszköz.
Ez a mondat nem új, ezt mind tudjuk, mégis… Valahogy próbáljuk berakni magunkat abba a kapitalista gépezetbe, ami annyira nem a miénk…

A pénz egy eszköz. De mi a lényeg?
A kapcsolatok, az emberek, a világ jobbítása. A cél, ami összeköt minket.
„De mégiscsak kell pénz, hogy megéljünk.” hallom annyiszor.

Igen. A pénz egy eszköz a jelenlegi világunk működtetéséhez.

Bőségben élünk mindannyian. A természet adta csodálatos bőségben.
A minap egy ismerősöm mondta, hogy nem bírta leszedni a sok cseresznyét a fáról… Aztán elrakták, aztán odaadták rokonoknak, aztán telezabálták magukat… aztán megromlott…És panaszkodott, hogy mennyi feladat…
Ilyen a mi világunk is.
A bőséget nem látjuk. Csak a hiányt és a feladatot.

Mire van szükséged? Mit vennél a pénzből?
Szolgáltatást, termékeket? Kérd azt!
Kérd az ismerőseidtől, a barátaidtől, a rokonaidtól, a civil szervezeted támogatóitól, a Facebook és Instagram követőidtől!

De persze pénz is kell… Hát hogyne kéne!

Merthát mire van még szükségünk a nonprofit szektorban, a társadalmi vállalkozásunkban?
Arra, hogy értékeljenek. Hogy a munkánknak legyen pénzbeli értéke.
Az önkéntes civil szektor egy illúzió.
Soha, senki nem változtatott a világon úgy, hogy közben éhenhalt…
A civil szektor a világ legnagyobb kihívásaira próbál választ találni. Olyanokra, amikre még senki sem. Olyan tudás, olyan elhivatottság kell hozzá, ami semelyik másik szektorban nincs. Olyan módszerek kellenek, amiket még nem találtak ki, mert olyan problémák vannak, mint amik még sohasem voltak.

Mindezt tényleg szabadidőnkben próbáljuk megoldani? A világ társadalmi és környezeti problémáit, az emberiség megmentését?!

Pénzre van szükséged a számláid kifizetésére, a gyermekeid gondozására, a magokra, amiket elültetsz a kertben?
Miért szégyelljük mindezt? Miért kellene szabadkoznunk emiatt? Miért kellene ingyen háztartási munkát végeznünk és a férjeink fizetéséből élnünk? Miért kellene a kapitalista világban behódolnunk és olyan termékeket előállítanunk, amire nincs igény, ami nem hasznos, ami kizsigereli az Anyatermészetet? Miért kellene kitalált, hamis marketing szövegeket gyártatnunk? Mikor őszinték is lehetnénk? Ahelyett, hogy azt csináljuk amit szeretünk, ami fontos nekünk és a társadalomnak, a közösségnek, a világnak is? Még ha ez gazdasági szempontokból nehezen definiálható, akkor is?

Mire van még szükségünk a nonprofit szektorban, a társadalmi vállalkozásunkban? Arra, hogy értékeljenek. Hogy a munkánknak legyen pénzbeli értéke. Mert jelenleg a világunkat még mindig a pénz mozgatja.


Mi, nők, ezer millió csodálatos dolgot adunk a világnak. Leginkább olyan fontos dolgokat, amik éltetnek, amik támogatnak, amik adnak. Meséket, történeteket, gondoskodást, ideákat, segítő kart, támogatást, erőt, tudást, mikor másoknak a legnagyobb szükségük van rá. Leginkább más nőknek. És a gyerekeknek.
Adunk magunkból.
Önbizalmat, erőt, inspirációt, motivációt, példát.
Csodálatos dolgokat csináltok.
Dúlák, szoptatási tanácsadók, coach-ok, meseterapeuták, pszichológusok, tanárok, trénerek, tanítók, óvónők, anyák és nagyanyák.


A mindenséget ti magatok alkotjátok. Ti magatok tartjátok fenn a világot.
A természet körforgását.
Az áramlást.

A pénz pedig eszköz.
A pénz pedig áramlás.
Miért is ne áramolhatna közöttünk?
Hiszen egymást tudjuk a legjobban segíteni. Egymás támogatására van a legnagyobb szükségünk.
Nekem rád, neked rám.
És még ezernyi más nőre.

Az életem legnagyobb kihívásaiban, a legnagyobb mélypontokon, a sötétségben mindig női kezek nyúltak felém. Ők húztak fel, ők támogattak, ők tartottak.
Nektek köszönhetem, hogy most erős, önálló, független nő vagyok.
Ezért nagyon hálás vagyok.

Ezért költöm a pénzem arra, hogy visszaadjak. Hogy amit adtatok azt pénzben is értékeljem. Mert a pénz eszköz, amivel kifejezhetem a hálámat. A pénz áramlás. A köztünk lévő kapcsolat egyik eleme. A fény és az élet mellett. Egy materiális, egy kézzel fogható. Egy olyan eszköz, amivel kifejezhetem, hogy hálás vagyok. És hogy köszönöm.

Liza

Baranyai Liza
Nemzetközi Adományszervezési Tanácsadó
A MoNa Egyesület ügyvezetője
https://adomanyszervezes.hu/